Huden

RF-Hudens-oppbygging

Huden som er vårt største organ, er det siste organet i hele kroppen som får energi og næring. Alt går først og fremst til vitale organer som hjerte, lungene og leveren. Huden inneholder blodkar og svettekjertler som er med til å opprettholde væskebalansen og styre legemstemperaturen. Huden inneholder også nervetråder som kan registrere stimuli, samt talgkjertler som danner hudfett/talg.

Huden er byget opp av 3 lag med ulike celler:

Epidemis (overhuden). Det ytterste hudlaget består av 95% keratinocytter, mens det resterende er særlige nerveceller og immunforsvarceller. Epidemis inneholder ikke blodkar, så de levende og delingsdyktige cellene i de ytterste laget næres via blodkar i dermis. I dette laget finnes det melanocytter som skaper farge og som beskytter hudens struktur.

Dermis (lærhuden) ligger mellom Epidemis og Hypodermis, består av 2 lag. En fast, jevn og frisk hud handler hovedsakelig om det som skjer i lærhuden, og består av ett kompakt nettverk av molekyler som beskytter hudcellene. I dette laget finnes fibroblast-celler som danner kollagen og elastin som gjør huden fast og spenstig, og angioblast-celler som bidrar til å skape de små blodkarene som gir huden glød. I cellene finner vi også vårt arvestoff – DNA.

Hypodermis (underhuden): Hypodermis kalles også subcutis og er det innerste laget. Cellene i dette laget er fibroblaster, fettceller, makrofager og 75% vann. Hypodermis fungerer som hudens fettdepot.

Normale aldersforandringer i huden

Barnehud:

 • Få talgkjertler
 • Ved fødsel har de et hvitt fettlag som forhindrer fordamping av vann fra huden og stabiliserer temperaturen.
 • Hornlaget er tynt og består av både levende og døde hudceller.
 • Ekkrine svettekjertler finnes i lærhuden og tettheten er høyest på hender, føtter, panne og armhuler.
 • Huden er glatt og smidig.

Puberteten:

 • Hormonelle forhold skaper endringer i huden.
 • Talgproduksjonen øker, noen porer tettes og man får akne. Man kan også få komedoner, også kalt «hudormer»
 • Økt svetteproduksjon. Apokrine svettekjertler er duftproduserende kjertler i armhuler og lysk. Deres aktivitet reguleres av hormoner, og blir aktive under puberteten.

Voksne:

 • Med økende alder reduseres mengden kollagen, hyaluronsyre, elastin og andre bindevevsproteiner i huden, og resultatet er at man får rynker. Samtidig oppstår det også volumtap med reduksjon i mengden fettvev.
 • Starter ved 25-30 års alderen ­ degenereringsfasen (cellefornyelse).
 • Forandringer i lærhudens bindevev skaper rynker.
 • I overgangsalderen får man gjerne tørrere hud, da talgproduksjonen avtar.
 • Huden beskytter dårligere.

Hudtyper

Hudtypen er ofte kategorisert ut fra hvor mye talgproduksjon det er i huden og dette indikerer om du har tørr, normal eller fet hud.

Normal hud: Klar med rosa tone, god blodsirkulasjon og sunn glød. Små fine porer, myk og fuktig og balanse mellom fukt og fett. Jevn og glatt, ingen eller fine linjer. God elastisitet.

Tørr hud: Lav talgproduksjon, små porer, manglende fuktighet, blir ofte sensitiv og føles stram. Kan ha tørre og flassende flekker, og får tidligere rynker.

Kombinasjonshud: Dette er kanskje den mest vanlig hudtypen, og er en kombinasjon av normale, tørre og fete områder. Man snakker da ofte om fet T-sone (panne, nese og hake) med store porer, mens resten av huden har normal talgproduksjon.

Fet hud: Høy talgproduksjon og større porer. Huden blir fort blank i løpet av dagen og kan lett få urenheter. Grov og fortykket overhud med komedoner.

Hva er hudtilstand?

Hudtilstander kommer av ytre faktorer som f.eks. overdreven soling eller kulde, som medfører at huden oppfører seg annerledes. Eksempler kan være:

 • Sensitiv eller sensitivisert hud reagerer lett på ytre påvirkninger og blir lett rød, og kan ofte påvises ved sprengte blodkar (couperose).
 • Hudsykdommer kan forverres som f.eks. eksem, rosacea og psoriasis.
 • Pigmenter – mørke områder på huden som kan komme av bl.a. overdreven soling eller hormoner.
 • Akne – det produseres for mye talg og talgkanalene blir tette.
 • Aldrende hud – alle prosesser i huden går langsommere og linjer og rynker blir mer synlige.

Flere årsaker til rynker

Den første kalles kronologisk aldring, det vil si den naturlige aldringsprosessen.

Hormonell aldring skjer når kroppens østrogennivå synker. Østrogen er med å øke produksjonen av kollagen, elastin og fettstoffer, samt opprettholde fuktigheten i huden. Mindre østrogen betyr at huden begynner å henge og blir mindre elastisk, vi får flere rynker, blodkar blir skjørere og huden tørrere. Vår hudkvalitet forandres med tiden, avhending av indre og ytre påvirkninger.

Aldring som følge av ytre påvirkninger, som livsstil og miljø. Dette gjelder først og fremst UV-ståler, kombinasjon med overdreven soling, røyking, alkohol, klima, stress, medisiner, mangel på søvn og frie radikaler. Frie radikaler skader hudbarrierens fettstoffer slik at huden mister fuktighet og blir mer sensitiv. De skader også bindevevet, slik at elastisiteten blir dårligere og man får rynker. Disse faktorene er grunnen til nesten 80% av vår hudaldring.

Generelt om huden rundt øynene

Hudens aldringstegn viser seg vanligvis rundt øynene, siden huden er ekstra tynn. Når vi blunker eller myser utvikles små rynker. Smilerynker, luftforurensing, stress og for lite søvn, er sterke årsaker til at vi får poser og mørke ringer under øynene. Den tynne huden rundt øynene har problemer med å holde på fuktighet, og har færre naturlige lipider som forhindrer vanntap gjennom huden.

Generelt om solpåvirkning

Gener kan man ikke gjør noe med, men livstilen er det fullt mulig å endre på – den bestemmer faktisk 50% av utfallet. Solen (UV-stråler) er den største trusselen for huden din. UV-stråling fra solen bryter ned bindevevet og gjør den ytterste huden tykkere, slik at den eldes raskere.

Solen skader huden ved at huden blir tørr, slapp og uten spenst med rynker, linjer og strukturer med ujevn farge og brune flekker (pigmentflekker) som er livløse. Ubeskyttet soling kan stå for 80% av hudens aldringstegn.

Aldri blir solbrent! Vi kan sammenligne solbrenthet med å sette fyr på bindevevene i huden. UVA- strålene som trenger hele veien ned til dypet i dermis (lærhuden) er ansvarlig for store deler av aldringen, nemlig løs og slapp hud, rynker, grov hud, aldersrelaterte hudvekster og pigmentforandringer.